Suuhygienia on olennainen osa päivittäistä terveydenhoitoa, joka vaikuttaa paitsi suun, myös koko kehon hyvinvointiin. Säännölliset suunhoitorutiinit, kuten hampaiden harjaaminen, hammasvälien puhdistus ja säännölliset hammaslääkärikäynnit, ovat avainasemassa pitkäaikaisen suun terveyden ylläpitämisessä. Harjaamalla hampaat vähintään kahdesti päivässä poistetaan plakkia ja bakteereita, jotka voivat johtaa reikiintymiseen ja ientulehdukseen. Lisäksi hammaslangan tai väliharjan käyttö puhdistaa hampaiden väliset alueet, minimoimalla ruoanjäämien aiheuttamat riskit.
Suupielten halkeilu ja haavaumat aiheutuvat ihon ja limakalvojen normaalikasvustoon kuuluvien bakteerien ja hiivojen lisääntymisestä kosteassa ja lämpimässä suupielen poimussa. Riskiä lisäävät madaltunut purenta, hampaattomuus, kuiva suu, oikomishoito, huonosti ilmastoituvat suupielet, diabetes ja lihavuus. Lapsilla tulehduksen taustalla on usein atooppinen ihottuma. Suupielten halkeilu ei johdu B-vitamiinin puutoksesta, vaikka niin yleisesti luullaan. Suupielten halkeamien oireita ovat punoitus, kutina, halkeilu, kirvely, visvaantuminen ja rupeutuminen.
Hoitona suupielet pestään vedellä ja happamalla pesunesteellä (esimerkiksi Sebamed) vähintään aamuin illoin. Ruvet irtoavat helpommin, jos tulehtuneelle alueelle laittaa kostean kääreen kymmeneksi minuutiksi ennen pesua. Pesun jälkeen suupielet taputellaan pyyhkeellä kuivaksi. Pesun jälkeen suupieliin laitetaan hydrokortisonivoidetta, jossa on mukana bakteerien ja hiivojen kasvua ja lisääntymistä ehkäisevää ainetta esim. Pimafucort tai Sibicort. Suupielten paraneminen kestää 3-7 päivää. Lisäksi voidaan käyttää B5-vitamiinia sisältävää Bepanthen tai Bevita R -voidetta. Tarvittaessa proteesi pohjataan ja purentaa korotetaan. Jos oireiden aiheuttajana on kuiva suu, hoidetaan kuivan suun oireita.
Jos itsehoito ei auta reilussa viikossa tai jos tulehdus uusiutuu toistavaksi, on syytä mennä lääkärin vastaanotolle.