Yleensä äkillisen ripulin aiheuttajina ovat erilaiset virukset ja bakteerit, jotka tarttuvat yleisesti käsien ja ruoan kautta. Ripulin syynä voivat olla myös voimakkaasti maustetut ruoat, tietyt lääkkeet (esimerkiksi antibiootit), imeytymishäiriöt (kuten keliakia ja laktoosi-intoleranssi) sekä pitkäaikaiset tulehdukselliset suolistosairaudet. Ripuli on myös yksi ärtyvän suolen oireyhtymän ilmenemismuodoista.
Ripulin hoito keskittyy ensisijaisesti riittävään nesteytykseen. Nesteen tulisi sisältää asianmukaisessa suhteessa suolaa ja sokeria, ja siksi parhaimpana vaihtoehtona ripulin hoidossa suositellaan nautittavaksi juomia, jotka on suunniteltu erityisesti ripulia varten. Tällaiset nesteytysjuomat sopivat kaikenikäisille. Erityisesti lasten ja vanhusten nesteytyksestä on huolehdittava huolellisesti. Vaikka ripuli voi olla runsasta, ruoan imeytyminen suolistosta jatkuu ja syöminen ei yleensä pahenna ripulia. Tästä syystä ruokailua ei yleensä tarvitse välttää ripulin aikana, vaan on tärkeää varmistaa riittävä ravinnon saanti.
Aikuisille voidaan tilapäisesti käyttää loperamidia äkillisen ripulin oireiden hoitoon, sillä se vähentää suolen liiallista aktiivisuutta ja kouristelua, mikä puolestaan auttaa vähentämään ripulin kestoa. Loperamidia ei tule käyttää, jos ripuliin liittyy kuume tai epäillään bakteeriperäistä ripulia. Toinen lääke ripulin hoitoon on rasekadotriili, joka vähentää veden ja elektrolyyttien liikaeritystä suolistossa ja vähentää ripulia.
Jos ripuli pitkittyy, on hyvä kiinnittää huomiota siihen, liittyykö se laktoosia sisältävien maitotuotteiden tai ksylitolia/sorbitolia sisältävien makeisten tai muiden tuotteiden käyttöön. Jos havaitset selkeän yhteyden, voit kokeilla näiden tuotteiden välttämistä ja seurata, miten ripuli reagoi. Jos ripuli vähenee tai häviää tämän toimenpiteen seurauksena, ylimääräisiä tutkimuksia ei yleensä tarvita.
Jos äkillinen ripuli ilmenee rajuoireisena ja siihen liittyy korkeaa kuumetta, voimakasta vatsakipua tai ulosteessa on runsaasti verta, on välttämätöntä hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon päivystyksessä. Vaikka pitkäaikainen ripuli olisi lievää, on tärkeää hakeutua lääkärin arvioon, mikäli ulosteessa havaitaan verta, pitkäaikaisen ripulin ohella esiintyy laihtumista, kuumetta tai sairauden tunnetta, ripuli alkaa äkillisesti ja pahenee viikkojen aikana, ripulia esiintyy myös öisin tai pitkäkestoinen ripuli alkaa myöhäisessä keski-iässä tai vanhempana (yli 60-vuotiaana).