A-vitamiini on yhteisnimitys luonnollisille yhdisteille, joilla on retinolin biologinen aktiivisuus. A-vitamiini tukee normaalin näön, ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitoa ja immuunijärjestelmää. Valmiina A-vitamiinina saadaan eläinkunnan tuotteista, kun taas kasvien karotenoidit toimivat A-vitamiinin esiasteina. Tunnetuin näistä on beetakaroteeni. Elimistö varastoi A-vitamiinia maksassa ja annostelee sen käyttöön tarpeen mukaan.
A-vitamiinin suositeltu päivittäinen saanti on 700 mikrogrammaa naisille ja 900 mikrogrammaa miehille. Ruokalähteitä ovat muun muassa kala, kananmunat, vitaminoitu leipärasva ja rasvaiset maitotuotteet. Karotenoideja, kuten beetakaroteenia, löytyy keltaisista, punaisista ja oransseista kasviksista, marjoista ja hedelmistä.
Maksan tehokas kyky varastoida A-vitamiinia suojaa yliannostuksilta silloin, kun A-vitamiinin saanti ylittää tarpeen. Kuitenkin jatkuva liiallinen saanti voi ylittää maksan varastointi- ja hajotuskyvyn ja aiheuttaa myrkytyksen. A-vitamiinin esiasteiden, kuten beetakaroteenin, suuret määrät eivät johda A-vitamiinimyrkytykseen, vaan voivat korkeintaan aiheuttaa ihon vaaratonta kellertävyyttä. Äkillisen A-vitamiinimyrkytyksen oireita voi esiintyä suurten vitamiiniannosten käytön yhteydessä. Näihin oireisiin kuuluvat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, huimaus, näköhäiriöt, lihasten toimintahäiriöt ja luukivut.
Liiallinen A-vitamiinin saanti raskauden aikana voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia sikiölle. Siksi A-vitamiinia tai karotenoideja sisältävien ravintolisien käyttöä tulisi välttää raskauden aikana.